Kruiden van Europese bodem

Het geurige Genovese-basilicum is een cultivar van Ocimum basilicum (zoet basilicum), dat van oudsher in de Ligurische provincies Genua, Savona en Imperia wordt geteeld. Het heeft een intens kruidnagelaroma en is algemeen bekend als een essentieel ingrediënt van de beroemde Pesto alla Genovese-saus.

Hoewel het gedroogd verkrijgbaar is, wordt basilicum uit Genua meestal vers gebruikt en op het laatste moment aan verschillende gerechten toegevoegd, om zijn uitzonderlijke smaak te behouden.

Vadouvan is een kerriemengsel in Franse stijl dat bestaat uit ingrediënten zoals sjalotten, ui, komijn, knoflook, kurkuma, kardemom, kerrieblaadjes, zwarte mosterd, zwarte peper, en fenegriek. Alle ingrediënten worden traditioneel gedroogd en tot een grof kruidenmengsel fijngestampt.

Vadouvan wordt gebruikt in diverse gerechten met gevogelte, zeevruchten en groenten, maar het kan ook aan salades worden toegevoegd. Dit kruidenmengsel wordt soms tot een pasta gemaakt door het te mengen met olie en water.

Quatre épices is een traditioneel Frans kruidenmengsel dat wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan gerechten zoals roulades, soepen, terrines, stoofschotels, gratins en zelfs worsten op smaak te brengen. De naam van het mengsel betekent vier specerijen, en dat zijn zwarte of witte peper, kruidnagel, nootmuskaat, en gember.

Tip: https://www.naturalspices.nl/kruiden-specerijen

Sommige specerijen kunnen worden vervangen of aan het mengsel worden toegevoegd, waaronder piment en kaneel. In de meest voorkomende versies van deze melange ligt de nadruk op de peper, en de peperige noten worden ondersteund door de scherpte en zoetheid van de andere specerijen.

Sharena sol is de populairste Bulgaarse specerijenmix die al eeuwenlang in de Bulgaarse keuken wordt gebruikt. Het heeft een aangename, milde en aromatische smaak die de smaak van veel maaltijden verbetert. De belangrijkste ingrediënten van sharena sol zijn paprikapoeder, zout, tijm, komijn, basilicum, gedroogde fenegriekbladeren en bonenkruid.

Het wordt aanbevolen om sharena sol op brood, aardappelen, frietjes, groenten of kaas te doen. Interessant is dat, hoewel sharena sol wordt vertaald als kleurrijk zout, zout geen verplicht ingrediënt is en kan worden weggelaten uit de specerijenmix.

Pimentón de la Vera is het gerookte paprikapoeder dat sinds de 16e eeuw uitsluitend wordt geproduceerd in de vallei van La Vera, in de provincie Cáceres. Deze levendige rode specerij wordt gemaakt door gedroogde paprika’s te vermalen tot een geurig, kruidig, rokerig poeder.

Het werd populair in de 16e eeuw toen de Spaanse veroveraars de pepers uit Mexico meebrachten als geschenk voor de koning en de koningin van Spanje. In de herfst, na de oogst, worden de fijnste pepers aan touwtjes gehangen en te drogen gelegd. Daarna worden ze gedurende twee weken gerookt met eikenhout, waardoor zowel de smaak als de kleur intenser worden.

Calamint is een plant die oorspronkelijk uit Italië komt (vooral uit Toscane en Umbrië, waar hij in het wild groeit), en wordt geteeld in het Middellandse Zeegebied, Europa en sommige delen van Amerika. De bladeren, stengels en bloemen hebben een oregano- en muntgeur, met een vleugje salie en bonenkruid.

De verse bladeren worden meestal gekookt, de gedroogde bladeren worden gebruikt in thee, terwijl de kleine bloemen met een zachtere smaak vaak worden gebruikt in salades of als garnering. In de middeleeuwen werd kalmoes gebruikt voor medicinale doeleinden. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt bij garnalen, gestoofde artisjokken, omeletten, witte bonensoepen, lamsgebraad, wilde paddenstoelen, en risotto’s.

Deze kleine Franse kruidenbundel wordt traditioneel samengebonden met slagerstouw om de kruiden bij elkaar te houden nadat ze in een pan zijn toegevoegd om te koken. Dit schilderachtige boeketje verse kruiden bevat meestal tijm, peterselie en laurier, en het geeft een krachtige, kruidige smaaklaag aan elke soep, saus, bouillon of stoofpot waar het aan wordt toegevoegd.

Door de kruiden samen te binden in een bundel kunnen de stengels en bladeren gemakkelijk uit het gerecht worden verwijderd, zodat er niets achterblijft behalve de smaak.

Azafrán de la Mancha is een saffraan die in de autonome gemeenschap Castilla-La Mancha wordt geteeld. Het is een specerij die wordt verkregen door het drogen van de stigma’s van de Crocus Sativus, L. plant. Het heeft een bloemige en licht bittere smaak en geeft de gerechten waarin het wordt gekookt een helder goudgele kleur.

Scroll naar boven